Sitenin solunda giydirme reklamı denemesidir
Sitenin sağında bir giydirme reklam

Dr. Volkan Balcı: Eklemde ağrı ve şişlik artrit belirtisi olabilir

Sağlık (DHA) - Demirören Haber Ajansı | 13.10.2021 - 09:15, Güncelleme: 13.10.2021 - 11:01
 

Dr. Volkan Balcı: Eklemde ağrı ve şişlik artrit belirtisi olabilir

Op. Dr. Volkan Balcı, halk arasında 'iltihaplı romatizma' olarak da bilenen romatoid artrit hastalığı hakkında yaptığı açıklamasında; “Artriti olan bir hastaya vakit kaybetmeden doğru tanı ve uygun tedavi uygulanarak eklemlerindeki hareket kısıtlılığı ve yangının ortadan kaldırılması sonucunda kalıcı bir sakatlık ve fonksiyon kaybı engellenebilir" dedi.

İskelet sistemimizin vücudumuza destek olan, vücudumuzu koruyan, kaslarımıza bağlanarak hareketi sağlayan bir sistem olduğunu ifade eden Ortopedi ve Travmatoloji Bölümü'nden Op. Dr. Volkan Balcı, bu sistemin kemikler ve hareketi sağlayan eklemlerden oluştuğunu vurguladı. Eklemleri oluşturan ana yapıların (eklem kapsülü, sinovyal membran ve kıkırdak) çeşitli şekillerde iltihabi olarak etkilenmesi neticesinde artritinoluştuğuna dikkat çeken Op. Dr. Volkan Balcı, “Bir eklemde artritten bahsedebilmek için eklemde ağrı, şişlik, hareket kaybı, ısı artışı ve kızarıklık gibi bulguların bulunması gerekir" diye konuştu. “Romatizmal ya da farklı sebepleri olabilir” Artritin birçok hastalığın bulgusu olabileceğinin altını çizen Op. Dr. Volkan Balcı, sebeplerin romatizmal, dejeneratif, travmatik, bakteriyel, hormonal düzen bozukluğu kaynaklı olabileceğini söyledi. Tüm artrit tiplerinde problemin sinovyal zarın yangısı neticesinde oluştuğuna dikkat çeken Op. Dr. Balcı, “Tedavi süreçleri de probleme sebep olan patolojinin mümkün ise düzeltilerek veya baskılanarak olmaktadır. Dejeneratif artritlerde yangı, eklem kıkırdaklarının mekanik olarak çeşitli derecelerde hasarlanması neticesinde sinovyal zarın etkilenmesi ile oluşmaktadır. Mekanik sebebe yönelik tedavi belirlemek gereklidir. Travmatik artirtlerdemaruz kalınan darbe neticesinde eklemde yangı oluşur. Eşlik eden bağ yaralanması, kıkırdak hasarı vb. durumlara yönelik tedavi uygulanır. Bakteriyel artritler ise hızlı bir şekilde müdahale edilmesi gereken bir hastalık olmasından dolayı önemlidir" şeklinde konuştu. “Travma ya da kan yoluyla oluşabilir” Artritin eklemin travma neticesinde dış ortam ile teması neticesinde oluşabildiği gibi kan yoluyla ekleme mikrobun taşınmasıyla da oluşabileceğini işaret eden Op. Dr. Volkan Balcı, şöyle devam etti: “Süreç içerisinde antibiyotik baskısı önemlidir ancak eklemin bir apse olarak değerlendirilerek cerrahi olarak temizliği, uzun vadeli sekel kalınmaması açısından önemlidir. Gut atriti, vücuttaki ürit asit metabolizmasındaki problem sonucunda kanda aşırı miktarda dolaşan ürik asidin eklemlere çökmesi nedeniyleoluşmaktadır. Ürik asit alımı, beslenmenin düzenlenmesi ve atılımının medikal tedavilerle hızlandırılmaya çalışılmasıyla tedavi edilir. Uzun süreli olarak eklemde ürik asit kristallerinin birikmesi, eklem kıkırdağında kalıcı harabiyetlere sebep olabilmektedir." “Multidisipliner bir tedavi uygulanabilir” Romatizmanın hastanın kendi dokularına geliştirdiği yanlış reaksiyonlar neticesinde oluşan hastalıklar grubunun genel adı olduğunu belirten Op. Dr. Volkan Balcı, “Bu reaksiyondan en çok nasibini alan dokular eklemin sinovyal membranıdır. Bu reaksiyonların etki ettiği eklemlerin tipleri, tutulum şekilleri ve tutulumun şiddeti tedavi sürecini belirler. Tüm artrit tiplerinde tek bir branş tedaviyi yönetebileceği gibi multidisipliner yani birçok branş hekiminin tedavi sürecine katılımı olabilmektedir" dedi.   Kaynak: PHA
Op. Dr. Volkan Balcı, halk arasında 'iltihaplı romatizma' olarak da bilenen romatoid artrit hastalığı hakkında yaptığı açıklamasında; “Artriti olan bir hastaya vakit kaybetmeden doğru tanı ve uygun tedavi uygulanarak eklemlerindeki hareket kısıtlılığı ve yangının ortadan kaldırılması sonucunda kalıcı bir sakatlık ve fonksiyon kaybı engellenebilir" dedi.

İskelet sistemimizin vücudumuza destek olan, vücudumuzu koruyan, kaslarımıza bağlanarak hareketi sağlayan bir sistem olduğunu ifade eden Ortopedi ve Travmatoloji Bölümü'nden Op. Dr. Volkan Balcı, bu sistemin kemikler ve hareketi sağlayan eklemlerden oluştuğunu vurguladı. Eklemleri oluşturan ana yapıların (eklem kapsülü, sinovyal membran ve kıkırdak) çeşitli şekillerde iltihabi olarak etkilenmesi neticesinde artritinoluştuğuna dikkat çeken Op. Dr. Volkan Balcı, “Bir eklemde artritten bahsedebilmek için eklemde ağrı, şişlik, hareket kaybı, ısı artışı ve kızarıklık gibi bulguların bulunması gerekir" diye konuştu.

“Romatizmal ya da farklı sebepleri olabilir”

Artritin birçok hastalığın bulgusu olabileceğinin altını çizen Op. Dr. Volkan Balcı, sebeplerin romatizmal, dejeneratif, travmatik, bakteriyel, hormonal düzen bozukluğu kaynaklı olabileceğini söyledi. Tüm artrit tiplerinde problemin sinovyal zarın yangısı neticesinde oluştuğuna dikkat çeken Op. Dr. Balcı, “Tedavi süreçleri de probleme sebep olan patolojinin mümkün ise düzeltilerek veya baskılanarak olmaktadır. Dejeneratif artritlerde yangı, eklem kıkırdaklarının mekanik olarak çeşitli derecelerde hasarlanması neticesinde sinovyal zarın etkilenmesi ile oluşmaktadır. Mekanik sebebe yönelik tedavi belirlemek gereklidir. Travmatik artirtlerdemaruz kalınan darbe neticesinde eklemde yangı oluşur. Eşlik eden bağ yaralanması, kıkırdak hasarı vb. durumlara yönelik tedavi uygulanır. Bakteriyel artritler ise hızlı bir şekilde müdahale edilmesi gereken bir hastalık olmasından dolayı önemlidir" şeklinde konuştu.

“Travma ya da kan yoluyla oluşabilir”

Artritin eklemin travma neticesinde dış ortam ile teması neticesinde oluşabildiği gibi kan yoluyla ekleme mikrobun taşınmasıyla da oluşabileceğini işaret eden Op. Dr. Volkan Balcı, şöyle devam etti: “Süreç içerisinde antibiyotik baskısı önemlidir ancak eklemin bir apse olarak değerlendirilerek cerrahi olarak temizliği, uzun vadeli sekel kalınmaması açısından önemlidir. Gut atriti, vücuttaki ürit asit metabolizmasındaki problem sonucunda kanda aşırı miktarda dolaşan ürik asidin eklemlere çökmesi nedeniyleoluşmaktadır. Ürik asit alımı, beslenmenin düzenlenmesi ve atılımının medikal tedavilerle hızlandırılmaya çalışılmasıyla tedavi edilir. Uzun süreli olarak eklemde ürik asit kristallerinin birikmesi, eklem kıkırdağında kalıcı harabiyetlere sebep olabilmektedir."

“Multidisipliner bir tedavi uygulanabilir”

Romatizmanın hastanın kendi dokularına geliştirdiği yanlış reaksiyonlar neticesinde oluşan hastalıklar grubunun genel adı olduğunu belirten Op. Dr. Volkan Balcı, “Bu reaksiyondan en çok nasibini alan dokular eklemin sinovyal membranıdır. Bu reaksiyonların etki ettiği eklemlerin tipleri, tutulum şekilleri ve tutulumun şiddeti tedavi sürecini belirler. Tüm artrit tiplerinde tek bir branş tedaviyi yönetebileceği gibi multidisipliner yani birçok branş hekiminin tedavi sürecine katılımı olabilmektedir" dedi.

 

Kaynak: PHA

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve burokratika.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.