Sitenin solunda giydirme reklamı denemesidir
Sitenin sağında bir giydirme reklam
Fatih Çakır
Köşe Yazarı
Fatih Çakır
 

Özgürlüğün sınırı…

Merhabalar; Özgürlüğün sınırı… Jean Paul Sartre’ın bir söyleşisinde şöyle bir söz söylemiş; “Özgür olacak kadar özgür değilim!” Kendi içinde kısır bir döngüsü olan bu cümle aslında kişisel bir özgürlüğün sınırını anlatmakla birlikte Kişinin de bir sınırlarının olması gerektiğini anlatmaya çalışır. Özgürlüğün sınırı nedir? Çeşitli düşünce kalıpları, farklı çatışmalar farklı bakışlar içermiş olabilir. Özgürlüğün “istediğim her şeyi yapabilirim, istediğim gibi davranabilirim” gibi kişinin hayat felsefesini belirleyen düşünceler, neticede etik olmayan sonuçlara ve sorumsuzluğa yol açacaktır.   Herkese özgürlük olsa bunun sonucu büyük ve içinden çıkılamayacak bir kaosa sebep olurdu. Kaldı ki, özgürlük ilişkisel bir durum arz eder ve böyle olduğu için de sorumlu olmaktan ve davranmaktan kaçınılamaz. Bu sebepten, gelişi güzel ve geçici şekilde oluşmuş düşünce yapısı değil, anlayışlı, gönüllü ve bilinçli beraberlikler ile kamusal uyum ve kişisel özgürlükler biçimlenmelidir. Toplumsal örf adet ve kanunlar aslında özgürlükleri yasaklayan değil tüm toplumun özgürlüklerini ve sınırlarını koruyan kurallar silsilesidir. Bazıları kanun koyucular ile sabitlenmiş ve cezai işlemlere tabi tutulmuş kurallar, bazıları ise toplumun kendisinin yaşanmış tecrübeleri ile toplum yapısına uygun gizli kurallardır. Bu kurallar aşıldığında toplum sizi kendisinden uzaklaştırarak cezalandırır. Toplum, bireyi kendi tanımlarıyla biçimlendirip ona göre özgürleştirmiştir. Yani doğduğun yer mekân ve toplum yapısı kişinin özgürlüklerini de belirleyen faktördür. Özgürlük sınırlarının belirlenmesi kişisel bakış açısına ve yaşanılan toplum çerçevesine göre çok değişkenlik gösterdiğinden, her zaman tartışılmış ve insan var olduğu sürece de tartışılacaktır.   İslam dinine göre özgürlük kavramı; İnsan Akıl ile şereflendirilmiş bir varlık olarak düşünmeli ve sonucun da kişinin kendisine ve başkasına zarar vermeyecek şeyleri yapabilmesi özgürlüktür diye açıklanmıştır. Dinimiz o kadar kısa ve öz ifade etmiş ki hem kendine hem başkasına zarar vermeden yapabileceğin her şeyin adına özgürlük demiş. Özgür olun ama insanı tüm varlıklardan ayıran özelliği olan aklınızı kullanarak ÖZGÜR KALIN… Hadi Bakalım Özgürsünüz… Fatih ÇAKIR
Ekleme Tarihi: 09 Ocak 2023 - Pazartesi

Özgürlüğün sınırı…

Merhabalar;
Özgürlüğün sınırı…

Jean Paul Sartre’ın bir söyleşisinde şöyle bir söz söylemiş;
“Özgür olacak kadar özgür değilim!”

Kendi içinde kısır bir döngüsü olan bu cümle aslında kişisel bir özgürlüğün sınırını anlatmakla birlikte Kişinin de bir sınırlarının olması gerektiğini anlatmaya çalışır.

Özgürlüğün sınırı nedir?

Çeşitli düşünce kalıpları, farklı çatışmalar farklı bakışlar içermiş olabilir. Özgürlüğün “istediğim her şeyi yapabilirim, istediğim gibi davranabilirim” gibi kişinin hayat felsefesini belirleyen düşünceler, neticede etik olmayan sonuçlara ve sorumsuzluğa yol açacaktır.
 

Herkese özgürlük olsa bunun sonucu büyük ve içinden çıkılamayacak bir kaosa sebep olurdu.

Kaldı ki, özgürlük ilişkisel bir durum arz eder ve böyle olduğu için de sorumlu olmaktan ve davranmaktan kaçınılamaz. Bu sebepten, gelişi güzel ve geçici şekilde oluşmuş düşünce yapısı değil, anlayışlı, gönüllü ve bilinçli beraberlikler ile kamusal uyum ve kişisel özgürlükler biçimlenmelidir.

Toplumsal örf adet ve kanunlar aslında özgürlükleri yasaklayan değil tüm toplumun özgürlüklerini ve sınırlarını koruyan kurallar silsilesidir.

Bazıları kanun koyucular ile sabitlenmiş ve cezai işlemlere tabi tutulmuş kurallar, bazıları ise toplumun kendisinin yaşanmış tecrübeleri ile toplum yapısına uygun gizli kurallardır. Bu kurallar aşıldığında toplum sizi kendisinden uzaklaştırarak cezalandırır. Toplum, bireyi kendi tanımlarıyla biçimlendirip ona göre özgürleştirmiştir. Yani doğduğun yer mekân ve toplum yapısı kişinin özgürlüklerini de belirleyen faktördür.


Özgürlük sınırlarının belirlenmesi kişisel bakış açısına ve yaşanılan toplum çerçevesine göre çok değişkenlik gösterdiğinden, her zaman tartışılmış ve insan var olduğu sürece de tartışılacaktır.

 

İslam dinine göre özgürlük kavramı; İnsan Akıl ile şereflendirilmiş bir varlık olarak düşünmeli ve sonucun da kişinin kendisine ve başkasına zarar vermeyecek şeyleri yapabilmesi özgürlüktür diye açıklanmıştır.

Dinimiz o kadar kısa ve öz ifade etmiş ki hem kendine hem başkasına zarar vermeden yapabileceğin her şeyin adına özgürlük demiş.

Özgür olun ama insanı tüm varlıklardan ayıran özelliği olan aklınızı kullanarak ÖZGÜR KALIN…

Hadi Bakalım Özgürsünüz…

Fatih ÇAKIR

Yazıya ifade bırak !
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve burokratika.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.